Dijeljenje foldera između host sistema i virtuelne ili virtuelnih mašina

Dijeljeni folderi omogućavaju razmjenu fajlova i njihovo korištenje između virtuelne mašine ili virtuelnih mašina i host sistema u mreži, odnosno za razmjenu fajlova između host i guest operativnih sistema. Mogu kao i svaki drugi folderi sadržavati različite vrste fajlova kao što su: dokumenti, programi, audio i video fajlovi, grafički fajlovi…Npr ako imamo važan tekstualni dokument sa kojim često radimo ne trebamo ga kopirati na USB stik i prebacivati u guest operativni sistem. Samo iz guest operativnog sistema pristupimo dijeljenom folderu koji sadrži taj dokument na host sistemu i automacki je prebačen u virtuelnu mašinu iz koje se dalje može ako je potrebno i printati.

Bitno je znati da folder, koji se određuje da bude dijeljeni, odnosno kome se pristupa preko mreže i iz kojeg se razmjenjuju i koriste fajlovi, nalazi se na host sistemu ili na drugoj lokaciji u mreži kojoj se može pristupiti iz host sistema.

Ako se razmjenjuju fajlovi iz više vrtuelnih mašina, tada svaka virtuelna mašina mora konfigurisati pristup istom dijeljenom folderu na host sistemu, odnosno mora koristiti isti dijeljeni folder na host sistemu.

Leave a comment