Konverzija host sistema i migracija virtuelnih mašina – Objašnjenje pojmova

Konverzija host sistema u virtuelnu mašinu predstavlja proces u kom se host sistem odnosno fizički računar na kojem je instaliran Windows, Linux ili Mac operativni sistem konverktuje i pokreće u virtuelnoj mašini sa programima za virtualizaciju kao što su VMware, Hyper-V, Parallels ili VirtualBox uz pomoć određenih alata za konverziju. Tri najbolja bespalatna alata za konverziju su: VMware vCenter Converter, Disk2vhd i Parallels Transporter Agent.

Migracija virtuelnih mašina predstavlja proces u kojem se virtuelna mašina eksportuje iz jednog programa za virtualizaciju u drugi u određenom formatu.

Na primjer ako smo kreirali virtuelnu mašinu u VirtualBox programu, tada tu virtuelnu mašinu možemo migrirati i pokrenuti u VMware Player ili VMware Workstation Pro programu bez potrebe da ispočetka tu istu virtuelnu mašinu kreiramo u VMware Player ili VMware Workstation.

VirtualBox i ostali programi za virtualizaciju koriste različite formate za virtuelne mašine, ali zajedničko im je što podržavaju OVF format (Open Virtualization Format), tako da virtuelna mašina kreirana u VirtualBox programu može se pokrenuti u VMware Player ili VMware Workstation programu nakon konverzije u OVF format.

Leave a comment