Migracija virtuelnih mašina

Migracija virtuelnih mašina iz jednog programa za virtualizaciju u drugi predstavlja proces u kojem se virtuelna mašina eksportuje iz jednog programa u drugi u određenom formatu. Na primjer ako smo kreirali virtuelnu mašinu u VirtualBox programu, tada tu virtuelnu mašinu možemo migrirati i pokrenuti u VMware Player programu bez potrebe da ispočetka tu istu virtuelnu mašinu kreiramo u VMware Player-u. VirtualBox i VMware Player koriste različite formate za virtuelne mašine, ali zajedničko im je što podržavaju OVF format (Open Virtualization Format), tako da virtuelna mašina kreirana u VirtualBox programu može se pokrenuti u VMware Player programu nakon konverzije u OVF format.

U narednom primjeru ću prikazati na koji način se može virtuelna mašina kreirana sa VirualBox programom migrirati i pokrenuti u VMware Player programu. Koristit ću Windows 10 virtuelnu mašinu.

Iz File menia kliknut ću Export Appliance… opciju.

Klik na Next nakon selektovanja virtuelne mašine.

Export Virtual Appliance prozoru potrebno je odrediti lokaciju i format virtuelne mašine. Klik na Next.

Potrebno je određeno vrijeme za konverziju u zavisnosti od veličine fajla Windows 10 virtuelne mašine.

Nakon završene konverzije u VMware Player programu ću kliknuti na Open a Virtual Machine opciju i selektovati konverktovani ova file na disku, odnosno konverktovanu Windows 10 virtuelnu mašinu.

Import Virtual Machine prozoru kliknut ću na kliknut ću na Import. Dodatno se može promijeniti ime virtuelne mašine kao i njena lokacija na disku ali to nije potrebno raditi u ovom slučaju.

Nakon importovanja, Windows 10 virtuelna mašina se može korisititi u VMware Player programu.

Leave a comment